Skip to main content
Mental Strength

Ako čo najlepšie zapracovať do vášho života nové návyky?

Ako čo najlepšie zapracovať do vášho života nové návyky?
Edward Dixon
Spisovateľ a expert2 mesiacov Ago
Zobraziť profil Edward Dixon

Pokiaľ ide o implementáciu nových, pre vás prospešných, návykov do vašej rutiny, nie je to vždy tak ľahké ako sa môže zdať. Väčšinou to začína dosť dobre – pred spaním nepozeráte do telefón, pravidelne cvičíte – ale onedlho prídu do cesty rôzne starosti, problémy a zrazu ste tam kde ste začali. Ak teda chcete, aby sa to konečne vyšlo, mali by ste vyskúšať metódu „spájania navýkov“.

Prejsť na:

Čo je spájanie návykov?

Korene tejto metódy sú v behaviorálnej psychológii, a je to jednoduchý a ľahký spôsob, ako integrovať nový návyk do vašej existujúcej rutiny tým, že ho "spojíte" s už existujúci návykom, čo vám dáva najlepšiu šancu uistiť sa, že v návyku budete dlhodobo pokračovať.

Predstavte si tento scenár... Chcete piť viac vody, ale počas dňa necítite žiadny smäd, takže jednoducho na to zabúdate.

Aby ste si na svoj návyk zvykli, začlenite ho do svojej rutiny tým, že ho budete robiť spolu s niečím, čo už robíte. Takže napríklad kým čakáte na rannú kávu pri automate, vypite pohár vody. Možno si to zo začiatku budete musieť pripomínať a myslieť na to, ale čoskoro sa to stane druhou prirodzenosťou.

Prečo je táto metóda tak efektívna?

Spájanie návykov je skutočne užitočná technika, pretože namiesto vytvárania novej rutiny od začiatku pripájate niečo nové už ku existujúcej rutine, čo uľahčuje integráciu pozitívnych zmien do vášho každodenného života.

Ako zvládnuť spájanie návykov

Začnite v malom

Začnite svoju cestu spájanie návykov skôr malými krokmi ako veľkým skokom, postupne a pomaly zavádzajte nové veci a nesnažte sa to siliť s veľkým množstvom návykov.

Zamerajte sa na jednoduché výzvy

Pozrite sa na svoju existujúcu rutinu a určte, ktoré návyky sú najvhodnejšie na spojenie s návykom, ktorý si chcete osvojiť. Čím sú si tieto dva návyky podobnejšie, tým lepšie sa k sebe hodia.

Buďte konkrétni

Presné ciele sú lepšie ako nejasné vízie. Takže namiesto toho, aby ste si povedali, že chcem športovať, povedzte si, že chcete chodiť po obede na 20-minútovú prechádzku.

Sledujte svoj progres

Od začiatku je treba celý proces sledovať, aby ste vedeli a mali prehľad o tom, či to niekam smeruje a zlepšujete sa, alebo treba niečo zmeniť.

Zostaňte konzistentní

Na to, aby ste finálne začlenili určitý zvyk, musíte dodržiavať rutinu podľa plánu, ideálne každý deň. Ak to budete robiť dostatočne dlho (čím dlhšie tým lepšie), stane sa to neoddeliteľnou súčasťou vášho života.

žena cvičí

Vyhradený čas

Spájanie zvykov je účinnou metódou pre vašu každodennú rutinu. Prepojením nových návykov s vecami, ktoré už robíte, zjednodušíte proces a je vysoká šanca, že nový zvyk sa stane súčasťou vášho života.

Môže sa však stať, že počas niektorých dní sa stane, že aj vaša existujúca rutina pôjde bokom a nebudete ju robiť. Tu sa môže hodiť metóda vyhradeného času. Martin Wikfalk, zakladateľ aplikácie The Mindfulness App, o tom hovorí viac...

"Vyhradenie času je technika produktivity, pri ktorej rozdeľujete svoj deň na samostatné časové bloky, z ktorých každý je venovaný konkrétnej úlohe alebo aktivite. Táto metóda vám pomôže efektívnejšie spravovať váš rozvrh tým, že vám priradí jasné časové úseky pre vami stanovené veci, na ktorých vám najviac záleží.

"To znamená, že môžete pracovať na dosiahnutí všetkého, čo chcete, osobne aj profesionálne. Akonáhle máte si vyhradíte čas na určité činnosti alebo aktivity, metóda spájania zvykov bude ešte efektívnejšia. Ak potrebujete pomoc s plánovaním vášho času a dokonca aj so sledovaním vášho zdravia, odporúčame použiť digitálny nástroj, ako je aplikácia The Mindfulness."

Záver

Vyhradenie alebo plánovanie času a spájanie návykov, je najlepšia kombinácia metód na zapracovanie nových zvykov do vášho života.

Nikto nehovorí, že je to jednoduché... Vytvorenie nových návykov za pomoci týchto metód vyžaduje kopu úsilia a odhodlania a určite to môže chvíľu trvať, takže buďte dôslední, zostaňte odhodlaní a sme istí, že to príde!

Edward Dixon
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Edward Dixon
myprotein