Skip to main content
Mental Strength

Ovládnite svoje vedomie a meditáciu s Blokovaním času

Ovládnite svoje vedomie a meditáciu s Blokovaním času
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert3 mesiacov Ago
Zobraziť profil Andrej Preťo

Keď je život naberá na obrátkach a vy už nemáte toľko času, starostlivosť o seba začína ísť bokom takmer ako prvá, ale nemusí to tak byť, ak viete, ako zorganizovať veci.

Našťastie máme teraz k dispozícii množstvo aplikácií a nástrojov, ktoré vám pomôžu organizovať svoj deň tak, aby ste stihli toho čo najviac.

Spojili sme sa s tvorcami aplikácie The Mindfulness. Je to nástroj, ktorý vám pomôže viesť vás k lepšiemu spánku a zníženiu stresu a to práve prostredníctvom meditácie.

Ak ste vo svete wellness relatívne noví, možno ste sa s meditáciou predtým nestretli. Stručne povedané, je to mentálna prax, ktorá zahŕňa čistenie mysle pomocou rôznych mentálnych a fyzických techník.

Prostredníctvom meditácie majú ľudia pocit, že môžu venovať prítomnému okamihu plnú pozornosť.

Prejsť na:

Aplikácia Mindfulness

Aplikácia Mindfulness účí meditovať pomocou ľahko naučiteľných techník, ktoré podporujú schopnosť upriamiť vedomie na určitú vec alebo okamih.

Stretnutia organizujú odborní školitelia vrátane lekárov v oblasti meditácie. Aplikácia obsahuje viac ako 450 rôznych meditácií, takže každý si príde na svoje.

Ako si však nájsť čas v už aj tak nabitej rutine? Tu prichádza na rad časové blokovanie.

Čo je blokovanie času?

Blokovanie času je technika produktivity, ktorá zahŕňa rozdelenie dňa na rôzne časové bloky, z ktorých každý je venovaný konkrétnej úlohe alebo aktivite.

Táto metóda vám pomôže efektívnejšie spravovať rozvrh priradením jasných časových rámcov pre prácu, osobné aktivity a starostlivosť o seba.

Vyhradením konkrétnych časov na sústredenú prácu, stretnutia, prestávky a voľný čas blokovanie času znižuje rozptýlenie, zlepšuje koncentráciu a zaisťuje vyvážený prístup k zvládaniu profesionálnych aj osobných povinností.

Výhody blokovania času

Začlenenie blokovania času do vašej rutiny môže skutočne znamenať veľký rozdiel. Nielenže vám pomôže urobiť viac, ale tiež zabezpečí, že zostanete aktívni a doprajete svojmu mozgu cvičenie, ktoré potrebuje.

Navyše, ak si vyhradíte čas na starostlivosť o seba, môžete byť na ceste k vyváženejšiemu a plnohodnotnejšiemu životu.

Lepšie sústredenie a produktivita

Blokovanie času pomáha eliminovať rozptyľovanie a zlepšuje sústredenie, pretože venujete plnú pozornosť jednej úlohe naraz.

Tento štruktúrovaný prístup môže výrazne zvýšiť produktivitu a znížiť stres spojený s multitaskingom.

Znížený stres

Plánovaním dňa vopred a vyhradením času na prácu aj relaxáciu môže blokovanie času znížiť úzkosť z zdanlivo nekonečného zoznamu úloh.

Vedomie, že máte stanovené časy pre každú aktivitu, pomáha zvládať vašu pracovnú záťaž a zaisťuje, že nezanedbávate základné činnosti týkajúce sa starostlivosti o seba.

Lepšia rovnováha medzi pracovným a súkromným životom

Blokovanie času pomáha vytvoriť jasnú hranicu medzi pracovným a osobným časom. Plánovaním blokov pre koníčky a relaxáciu zabezpečíte, že nebudete neustále v "pracovnom režime".

Táto rovnováha je rozhodujúca pre duševnú pohodu, pretože vám umožňuje načerpať energiu a užívať si život mimo práce, čím zlepšuje fyzické aj duševné zdravie. Plánovanie je na vás, takže sa uistite, aby ste mali čas na fyzickú aktivitu aj mozgové cvičenia.

fľaška s vodou na bežeckej trati

Ako začať s blokovaním času

Stanovte si jasné ciele

Určte, ktoré aspekty svojho zdravia chcete uprednostniť a aké sú vaše ciele. Môžete sa napríklad snažiť spať osem hodín za noc, cvičiť 30 minút denne alebo každé ráno meditovať 10 minút. Na základe stanovených cieľov, si postupne vyblokujete čas na dané aktivity.

Vytvorte si rutinu

Začnite jednoduchou rutinou. Ak chcete zablokovať čas, rozdeľte si deň na bloky venované konkrétnym úlohám.

Napríklad si vyhraďte od 9:00 do 11:00 na sústredenú prácu, od 11:00 do 12:00 na stretnutia a od 12:00 do 13:00 na obed a relax.

Kontrola a úprava

Pravidelne kontrolujte údaje o sledovaní a časové bloky, aby ste zistili, čo funguje a čo nie. Upravte svoje plány podľa potreby. Ak si všimnete, že vaše ciele sa nenapĺňajú podľa predstáv, musíte niečo prehodnotiť a zmeniť.

Podobne, ak vaše časové bloky nie sú v súlade s vašimi potrebami v oblasti produktivity, upravte ich tak, aby lepšie vyhovovali vášmu pracovnému vyťaženiu a úlohám.

Uprednostnite starostlivosť o seba

Uistite sa, že vaše časové bloky zahŕňajú aktivity, ktoré podporujú duševnú pohodu, ako je cvičenie, meditácia, čítanie alebo trávenie času s blízkymi. Tieto aktivity sú nevyhnutné na udržanie zdravej rovnováhy a prevenciu vyhorenia.

Záver

Integráciou blokovania času do svojej každodennej rutiny môžete vytvoriť štruktúrovaný, ale flexibilný prístup k riadeniu svojej duševnej pohody.

Keď si vyberiete ideálny čas na meditáciu, stiahnite si aplikáciu Mindfulness a využite ich nástroje, ktoré pozitívne ovplyvnia vaše vedomie.

Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert
Zobraziť profil Andrej Preťo
Andrej sa od svojich 13 rokov venuje aktívnemu, skoro poloprofesionálnemu, športovaniu v oblasti kulturistiky. V minulosti sa zúčastnil jednej celoslovenskej kulturistickej súťaže (MS SR Juniorov v Hnušti 2015), kde obsadil 3. miesto. Počas poslednej prípravy na ďalšiu súťaž v roku 2016 sa Andrej zranil a neskôr v dôsledku tohto zrania absolvoval operáciu ramena. Podľa jeho slov mu aj táto skúsenosť priniesla niečo do života, pretože ako sám hovorí, dnes už musí cvičiť opatrnejšie a výrazne viac sa sústrediť na správnu techniku cvičenia. Vyštudoval vysokú školu Bezpečnostného inžinierstva v Žiline a aj keď jeho vysokoškolské vzdelanie nemá nič spoločné zo športom, jeho vášeň ku kulturistike ho neustále motivuje do sebavzdelávania sa ohľadom základných funkcií ľudského organizmu a anatómie ľudského tela, na úrovni medicínskych skrípt a bestsellerov na tému fitness, vyžíva a posilňovanie. Kulturistika, aktívny životný štýl, zdravá strava a doplnky výživy sú dnes už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď Andrej nepracuje ako osobný tréner alebo špecialista na výživu, je u neho táto kapitola stále otvorená, tak isto ako aj súťaženie v kulturistike. Viac informácií o Andrejovi nájdete na jeho fan page: https://www.facebook.com/AndrejPretoClassicBodybuilder/
myprotein