V poslednej dobe ma na každom rohu prenasledujú cheesecaky, jeden z mojich obľúbených koláčov. Často však až neverím, že jeden kúsok môže byť tak veľmi kalorický. Nechcela som hneď robiť fitness verziu z nízkotučného tvarohu, pretože som chcela zachovať nezmenenú chuť pravého cheesecaku. Spravila som preto kompromis a použila som mascarpone, aj odtučnený tvaroh. Do zmesi som pridala práškové arašidové maslo, ktoré nám tiež ušetrilo zopár gramov tuku a kalórii. Obsahuje o 70% menej tuku ako klasické arašidové maslá. Bola som milo prekvapená jeho chuťou. Cheesecaku dodalo jemnú arašidovú chuť, no aj zmiešané s vodou je výborné. Kokosový cukor som tiež skúšala prvýkrát. Má špecifickú, no príjemnú chuť. Nepoužila som ho veľa, takže kto má rád sladšie, môže pokojne pridať. Snáď sa vám koláčik vydarí a bude chutiť.
Užite si pokojný víkend.
Potrebujme:
- 130g ovsených vločiek
- 30g Myprotein kokosového oleja
- 100g Myprotein kokosového cukru
- 30g Myprotein práškového arašidového masla
- 500g mascarpone
- 500g odtučneného jemného tvarohu
- 2 väčšie vajcia (3 menšie)
- okrúhlu formu na pečenie s rozmerom 22cm
Postup:
Ako prvé si dáme zohriať trúbu na 170 stupňov. Medzitým si rozmixujeme vločky na múku. K vločkám v miske pridáme bielko z jedného vajíčka, rozpustený kokosový olej a 10g kokosového cukru (zvyšok pôjde do náplne). Túto zmes rukami natlačíme do okrúhlej formy, ktorej dno sme si vystlali papierom na pečenie. Na približne 7 minút dáme tento základ predpiecť.
V druhej miske si vymiešame žĺtko, ktoré nám ostalo, spolu s jedným celým vajíčkom, tvarohom, mascarpone, práškovým arašidovým maslom a kokosovým cukrom.
Na vychladnutý základ vylejeme zmes a formou trochu pobúchame, aby sa uvoľnili prípadné bubliny. Pečieme pri teplote 170stupňov, približne hodinu, kým vrch koláča nie je jemne hnedý. Cheesecake necháme vychladnúť a najlepšie cez noc odležať.
Vrch ľubovoľne ozdobíme. Ja som zmiešala trochu práškového arašidového masla s malým množstvom vody a poliala som ním cheesecake. S ľubovolným ovocím bude vyzerať ešte príťažlivejšie. Rozkrájala som ho na 12 kúskov.
Kalórie na jeden kúsok (bez ozdoby): 291kcal
tuky: 19,3g
sacharidy: 19g
bielkoviny: 10,6g
Cheesaceke by sa dal jesť donekonečna…Všetci ich poznáme z cukrárni, ale najlepší je aj tak domáci. Ak si chceme udržať štíhlu líniu a nenabrať neželané krivky, musíme si dobre rozmyslieť z čoho bude. Máme tu pre vás recept na geniálny arašidový cheesecake, ktorý je práve so zníženým obsahom tuku a tak je určite vhodnejší. Navyše, chuť má takmer totožnú, ako tie plnotučné.