
Ahojte! Leto je skvelé a okrem sezónneho ovocia nám ponúka aj čerstvú a chutnú lokálnu zeleninu. Na záhrade máme vždy bohatú úrodu uhoriek, cukiet a cvikla tam tiež rozhodne nechýba. Aj preto rada pečiem koláče zo zeleniny. Receptov na cviklový koláč je viacero, no skúste tento náš. Nájdete v ňom iba zdravé suroviny a makrá má taktiež veľmi prijateľné.
Viem, že cvikla nie je práve obľúbená a preto je fajn skryť ju do koláča tak, že keď človeku nepoviete, že tam je, ani to nezistí. A vlastne, kto nemá rád šťavnatý, čokoládový koláč? Cviklu si môžeme uvariť deň vopred a potom nám samostatná príprava zaberie skutočne minimum času.
Ak sa nám náhodou stane, že polovicu koláča nezjeme na posedenie, v chladničke v uzavretej nádobe vydrží aj niekoľko dní.
Potrebujeme:
250g uvarenej a na jemno nastrúhanej cvikly
50g holandského kakaa
150g špaldovej celozrnnej hladkej múky
vanilkový cukor
2 vajíčka
50ml rumu
1 prášok do pečiva

Postup:
Vajíčka si vymiešame s cukrom a potom pomaly pridávame za stáleho miešania roztopený kokosový olej a rum. Nakoniec pridáme nastrúhanú cviklu.

V druhej miske si zmiešame sypké suroviny. Preosejeme si špaldovú a kokosovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Pridáme proteín a všetko zamiešame do mokrej zmesi.


Vznikne nám voňavé a krásne sfarbené cesto. To vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov na približne 40 minút.


Špajdľou skontrolujeme, či sa cesto v strede už nelepí, rúru vypneme a koláč necháme úplne vychladnúť. Koláč ozdobíme podľa fantázie, napr. horúcim ovocím, alebo prípadne Mysyrupom. Prajem vám dobrú chuť!

Koláč som rozkrájala na 12 pomerne veľkých kusov, z toho jeden má:
225 kcal
9.9g tuku
25g sacharidov
7.2g bielkovín
