Ahojte! Leto je skvelé a okrem sezónneho ovocia nám ponúka aj čerstvú a chutnú lokálnu zeleninu. Na záhrade máme vždy bohatú úrodu uhoriek, cukiet a cvikla tam tiež rozhodne nechýba. Aj preto rada pečiem koláče zo zeleniny. Receptov na cviklový koláč je viacero, no skúste tento náš. Nájdete v ňom iba zdravé suroviny a makrá má taktiež veľmi prijateľné.
Viem, že cvikla nie je práve obľúbená a preto je fajn skryť ju do koláča tak, že keď človeku nepoviete, že tam je, ani to nezistí. A vlastne, kto nemá rád šťavnatý, čokoládový koláč? Cviklu si môžeme uvariť deň vopred a potom nám samostatná príprava zaberie skutočne minimum času.
Ak sa nám náhodou stane, že polovicu koláča nezjeme na posedenie, v chladničke v uzavretej nádobe vydrží aj niekoľko dní.
Potrebujeme:
- 250g uvarenej a na jemno nastrúhanej cvikly
- 50g holandského kakaa
- 150g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 20g Myprotein kokosovej múky
- 40g Myprotein čokoládového proteínu
- 150g Myprotein kokosového cukru
- vanilkový cukor
- 2 vajíčka
- 90g Myprotein kokosového oleja
- 50ml rumu
- 1 prášok do pečiva
Postup:
Vajíčka si vymiešame s cukrom a potom pomaly pridávame za stáleho miešania roztopený kokosový olej a rum. Nakoniec pridáme nastrúhanú cviklu.
V druhej miske si zmiešame sypké suroviny. Preosejeme si špaldovú a kokosovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Pridáme proteín a všetko zamiešame do mokrej zmesi.
Vznikne nám voňavé a krásne sfarbené cesto. To vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov na približne 40 minút.
Špajdľou skontrolujeme, či sa cesto v strede už nelepí, rúru vypneme a koláč necháme úplne vychladnúť. Koláč ozdobíme podľa fantázie, napr. horúcim ovocím, alebo prípadne Mysyrupom. Prajem vám dobrú chuť!
Koláč som rozkrájala na 12 pomerne veľkých kusov, z toho jeden má:
225 kcal
9.9g tuku
25g sacharidov
7.2g bielkovín