Ahojte, na dnes som si pripravila recept na "macro-friendly" koláč, s ktorým som si tak trochu pripomenula leto, keďže som vytiahla z mrazničky časť letnej úrody zo záhrady. Je jednoduchý, rýchly, svieži a nepotrebujte naň nič špeciálne. Základ tvoria ovsené vločky, ktoré sú prirodzene bezlepkové, no ak robíme koláčik pre celiatika, treba použiť bezlepkové vločky, kde máme istotu, že nebudú kontaminované pšenicou. Spolu s makom, ktorý príjemne chrumká a arašidovým maslom vytvárajú skvelú, možno trochu netradičnú chuť. (Tak isto ako pri ovsených vločkách, ak chceme mať 100% istotu, že koláčik je bezlepkový, použijeme Myprotein Organic arašidové maslo, ktoré má označenie Gluten free). Príjemne sladká tvarohová vrstva sa kamaráti s jemne kyselkavým ovocím na vrchu. Na dochutenie môžeme použiť bezkalorický Myprotein sirup.
Potrebujeme:
- 160g Myprotein bezlepkových vločiek
- 55g Myprotein Organic arašidového masla
- 110g medu
- 20g celého (nemletého) maku
- 500g odtučneného tvarohu
- 200g lesného ovocia (kľudne mrazené)
- 1 vaječné bielko
- pár kvapiek vanilkového extraktu (nemusí byť)
- trochu vody
- Myprotein Zero Syrup na dochutenie
- okrúhlu formu na pečenie, priemer 29cm
Postup:
Vločky si rozmixujeme na múku, pridáme mak, arašidové maslo, približne tretinu z celkového množstva medu a 2-3 lyžice vody. Vypracujeme pomerne tuhé cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať.
Medzitým si pripravíme tvarohovú vrstvu. Z tvarohu, zvyšného medu a jedného bielka si vymiešame hladký krém.
Cesto rovnomerne natlačíme do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie a na pár minút ho dáme predpiecť pri 180 stupňoch. Na cesto vylejeme tvarohovú vrstvu a na ňu poukladáme ovocie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180stupňoch približne 40 minút (koláčik treba občas skontrolovať). Necháme vychladnúť a môžme podávať. Rozkrájala som na 12 kúskov, z toho jeden má: Kalórie: 148 Tuky: 3,8g Sacharidy: 18,7g Bielkoviny: 8,8gDoprajte si svieži letný koláč aj v tomto chladnejšom počasí. Farebný tvarohový zákusok posypaný záhradným ovocím je ako stvorený pre dnešný deň. Korpus sa skladá len z ovsených vločiek, medu, maku a arašidového masla a náplň je ľahká, tvarohová. Ak to zavŕšite našim zero sirupom, dostanete lahodnú a najmä zdravú odmenu za celý týždeň.