
Ahojte, už dlhšie tu nebol recept na vegánsky koláčik, takže dnes to napravíme. Pod slovným spojením „nepečený koláč“ by ste si asi predstavili niečo iné. Každopádne dúfam, že vás neodradí množstvo ingrediencií, recept je naozaj jednoduchý na prípravu. Jediné, čo vyžaduje čas, sú vopred namočené kešu orechy. Výsledok je skvelý, krémový, sladký, proste (pre mňa) čisté nebíčko. Ideálne by bolo, aby takéto vegánske recepty mali menej kalórií, pretože sa môže stať, že na posedenie OMYLOM zjete aj 3-4 košíčky.
Potrebujeme:
Spodná vrstva:
80g ďatlí
60g vlašských orechov
Stredná vrstva:
150g kešu orechov
malá plechovka kokosovej smotany
35g agáve sirupu
vanilkové Flavdrops na dosladenie
limetková šťava
Vrchná vrstva:
Poleva a ozdoba:
40g kvalitnej horkej čokolády
asi 20g nesolených nepražených arašidov

Postup:
Kešu orechy v ideálnom prípade necháme cez noc namočené v chladničke. Ak zabudneme, alebo nestíhame, môžeme proces urýchliť a zalejeme ich horúcou vodou a necháme odstáť aspoň hodinu a pol.
Medzitým si pripravíme spodnú vrstvu. Jednoducho rozmixujeme ďatle na pastu (ak máme slabý mixér, vôbec nevadí, ak sa úplne nevymixujú) a zmiešame s vopred nasekanými alebo rozmixovanými vlašskými orechmi. Túto zmes natlačíme do košíčkov. Vyšlo mi ich 11.

Vodu z namočených kešu zlejeme a orechy si rozmixujeme na hladký krém. Zamiešame s agáve sirupom, lyžicou limetkovej alebo citrónovej šťavy, rozpusteným kokosovým olejom a tuhou časťou z kokosovej smotany. Dochutíme pár kvapkami Flavdrops. Nemusí to byť príliš sladké, pretože na vrch pôjde ešte sladká „karamelová“ vrstva a čokoláda. Navrstvíme na ďatlovú vrstvu.

Vrchnú vrstvu si pripravíme zmiešaním práškového arašidového masla spolu s agáve sirupom, kokosovým olejom a zriedime vodou na pomerne tekutú zmes. Touto zmesou ozdobíme strednú- kešu vrstvu.

Nakoniec si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, ktorá pôjde na vrch. Čokoládu ešte posypeme arašidmi a odložíme stuhnúť do chladničky. Kešu krém úplne nestuhne, takže som časť vložila aj do mrazničky a tie boli konzistenciou ešte lepšie. Dobrú chuť!


Jeden košíček vás vyjde na:
227 kcal
15.6g tuku
17.6g sacharidov
6.9g bielkovín
3.8g vlákniny
