Skip to main content
Strava

Koľko Vody By Sme Mali Vypiť Počas Dňa?

Koľko Vody By Sme Mali Vypiť Počas Dňa?
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert3 mesiacov Ago
Zobraziť profil Andrej Preťo

Voda je hlavnou súčasťou tela a tvorí až obrovských 70% vašej telesnej hmotnosti.  Naše telo sú veľmi závislé od vody a má dlhý zoznam životne dôležitých úloh, od prenášania živín do buniek až po vyplavovanie toxínov.

Denne strácame približne 2,5 litra dýchaním, močení a potením, preto je nesmierne dôležité vodu pravidelne dopĺňať, aby sme zabezpečili správne fungovanie organizmu. To je obzvlášť dôležité pre tých, ktorí sa venujú akémukoľvek fyzicky náročnému športu.

Preskočte rovno na dôležité časti článku:

Koľko vody by sme mali vypiť?

Množstvo vody, ktoré by sme mali vypiť, je naozaj rôzne od jednotlivca, avšak priemerne to vychádza cca 8 pohárov vody denne. Toto je pre niekoho, kto je klasifikovaný ako sedavý typ a aktívne nešportuje.

Akonáhle vaše telo spaľuje kalórie – robíte fyzickú aktivitu, musíte vodu o tom viac dopĺňať, aby aj vaše chudnutie bolo efektívne.

Ak chcete zistiť priemerné množstvo vody pre svoje vlastné telo, na sedavej úrovni vezmite svoju telesnú hmotnosť v kg a vynásobte ju 0,033.

Napríklad osoba s hmotnosťou 60 kg musí vypiť 2 litre vody denne (pozor! Platí pri sedavom spôsobe života).

60 x 0,033 = 1,98

Čím viac svalov má jednotlivec, tým viac vody je potrebné na zabezpečenie toho, aby boli svaly plne hydratované a správne fungovali.

Vytrvalostní športovci budú tiež musieť zabezpečiť, aby pili správne množstvo vody, aby nahradili vodu stratenú potením a spaľovaním kalórií.

človek pije

Prečo je výhodné piť radšej trošku viac ako trošku menej?

Pitie väčšieho množstva vody môže prospieť vášmu telu mnohými spôsobmi. Existuje veľa tvrdení, že väčší prísun vody môže zrýchliť metabolizmus a znížiť chuť do jedla. Ďalej tu však máme:

Trávenie

Zvýšenie príjmu vody môže pomôcť s tráviacimi problémami a to tým spôsobom, že podporuje prechod odpadu tráviacim systémom.

Napríklad ak jete veľa vlákniny - predstavte si, že táto funguje ako špongiu, ktorá absorbuje väčšie množstvo vody.

Bez dostatočného množstva tekutín vláknina nemôže robiť svoju prácu a dostanete zápchu. Dobrý spôsob, ako sa uistiť, že máte dostatok tekutín, je vypiť pohár vody s každým jedlom.

Hydratácia pokožky a tela

Na internete je veľa neoficiálnych správ o tom, že voda pomáha hydratovať pokožku a znižuje akné, avšak nenašli sme žiadne štúdie, ktoré by to potvrdili alebo vyvrátili.

Pitie dostatočného množstva vody má aj mnoho ďalších výhod. Hydratáciou tela umožňujete progresiu normálnych telesných funkcií. Ako vedľajší produkt to môže pomôcť pri zápaloch, letargii a duševnej únave. Voda má jednoducho väčšiu silu, ako si myslíte.

fľaška s vodou na bežeckej trati

Príznaky dehydratácie

Bežné príznaky dehydratácie zahŕňajú:

  • Extrémny smäd
  • Náhodná únava
  • Podráždenosť
  • Tmavý moč

Ako sa naučiť piť dostatočné množstvo vody?

Aj napriek všetkému, čo bolo doteraz povedané, množstvo ľudí má problém vypiť dostatočné množstvo vody počas dňa.

Tu je niekoľko zvykov, ktoré vám môžu pomôcť:

  • Ochuťte, ozdobte si vodu, ktorú pripravujete. Niekedy tam stačí hodiť len citrón, prípadne ochucovadlo.
  • Pred každým jedlom sa uistite, že pijete veľký pohár vody, čo tiež pomôže s pocitom sýtosti.
  • Vždy majte so sebou fľašu s vodou, aby ste ju mali na očiach a takto vám bude pripomínať váš pitný režim.
  • Jedzte viac potravín, ktoré obsahujú vodu. Melón a uhorka sú dobrou voľbou.
  • Čaj a káva sa síce počítajú do denného príjmu, ale nesmie to byť hlavný zdroj!
  • Urobte si z toho ranný zvyk - hneď ako sa zobudíte, choďte a dajte si veľký pohár vody.
  • Nastavte si v telefóne pripomenutie alebo si stiahnute aplikáciu, ktorá vám povie, koľko ste vypili.
  • Jedzte korenené jedlá, všetci vieme, že akonáhle je niečo príliš horúce, prvá vec, po ktorej siahneme, je voda.
biely šejker

Záver

Nedostatok vody vám z dlhodobého hľadiska môže spôsobiť veľké zdravotné problémy a naopak jej dostatok môže priniesť výhody a to hlavne v prípade chudnutia, lepšej pokožky a zlepšeného trávenia.

 

Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert
Zobraziť profil Andrej Preťo
Andrej sa od svojich 13 rokov venuje aktívnemu, skoro poloprofesionálnemu, športovaniu v oblasti kulturistiky. V minulosti sa zúčastnil jednej celoslovenskej kulturistickej súťaže (MS SR Juniorov v Hnušti 2015), kde obsadil 3. miesto. Počas poslednej prípravy na ďalšiu súťaž v roku 2016 sa Andrej zranil a neskôr v dôsledku tohto zrania absolvoval operáciu ramena. Podľa jeho slov mu aj táto skúsenosť priniesla niečo do života, pretože ako sám hovorí, dnes už musí cvičiť opatrnejšie a výrazne viac sa sústrediť na správnu techniku cvičenia. Vyštudoval vysokú školu Bezpečnostného inžinierstva v Žiline a aj keď jeho vysokoškolské vzdelanie nemá nič spoločné zo športom, jeho vášeň ku kulturistike ho neustále motivuje do sebavzdelávania sa ohľadom základných funkcií ľudského organizmu a anatómie ľudského tela, na úrovni medicínskych skrípt a bestsellerov na tému fitness, vyžíva a posilňovanie. Kulturistika, aktívny životný štýl, zdravá strava a doplnky výživy sú dnes už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď Andrej nepracuje ako osobný tréner alebo špecialista na výživu, je u neho táto kapitola stále otvorená, tak isto ako aj súťaženie v kulturistike. Viac informácií o Andrejovi nájdete na jeho fan page: https://www.facebook.com/AndrejPretoClassicBodybuilder/
myprotein