Pokiaľ o spiruline práve počujete prvý krát, zbystrite! Jedná sa doslova o zázračnú potravinu, ktorá si právom zaslúži aj prívlastok superpotravina. V tomto článku vám priblížim, čo to vlastne spirulina je, čím je výnimočná, aké má spirulina účinky, ako ju využiť v kuchyni a ako ju správne dávkovať. Rozhodne by totiž nemala chýbať vo vašej strave.
Čo je spirulina?
Spirulina je mikroskopická modro-zelená sladkovodná riasa bohatá na bielkoviny, vitamíny, esenciálne aminokyseliny, vlákninu, minerály a esenciálne mastné kyseliny ako napríklad kyselina gama-linolénová (GLA). Spočiatku bola zaujímavá hlavne vďaka jej nutričnej hodnote, no hlavne posledné roky sa stáva stále obľúbenejšou kvôli jej početným zdravotným benefitom. Pritom je spirulina známa už veľmi dlho a jej využitie v strave siaha až do Mexika, kde bola veľmi rozšírená už pred tisíc rokmi. Jej bezpečnosť konzumácie bola veľa krát potvrdená rôznymi toxikologickými štúdiami.[1] Bola znovuobjavená v polovici 60-tych rokov, od kedy jej povedomie a konzumácia stúpajú.[2]
Zvláštnosťou je, že spirulina dokáže rásť aj v extrémnych podmienkach, pri ktorých iné vodné organizmy prežiť nedokážu. Pre jej masovú výrobu sa zvyčajne pestuje v umelo vytvorených alebo prírodných jazerách. Potom sa zbiera a suší mrazom, aby sa zachovalo čo možno najväčšie množstvo jej zdraviu prospešných látok. Ako doplnok výživy sa následne predáva prevažne vo forme kapsúl. Veľmi obľúbené sú aj spirulina tabletky, alebo prášok.[3] Obe formy sú v ponuke Myprotein ako spirulina bio, teda v organickej kvalite.
Výnimočnosť spiruliny
Veľmi pozoruhodný je podiel proteínov v tejto riase a to až 60%. Je to oveľa viac ako v ostatných rastlinách. Ďalej obsahuje aj všetky esenciálne aminokyseliny, beta karotén, je najlepším zdrojom kyseliny gama-linolénovej (GLA), je bohatá na B vitamíny vrátane vitamínu B12, minerály, stopové prvky, enzýmy, vápnik a vlákninu.[4]
Jej výnimočnosť môžeme zhrnúť nasledovnými faktami:
- Má 120mg vápnika na 100g, čo je rovnako ako plnotučné mlieko.
- Špenát obsahuje 2,71mg železa na 100g, čo je desatina v porovnaní s touto riasou.
- Má o 3100% viac betakaroténu ako mrkva.
- V porovnaní s tofu je o 670% bohatšia na proteín.[5]
Vitamín B12
Spirulina má väčší podiel vitamínu B12 ako chlorela, hovädzie mäso a ostatné druhy morských, či sladkovodných rias. Tento vitamín je potrebný pre tvorbu červených krviniek a udržiava ich zdravé rovnako ako nervové bunky. Slúži aj na prevenciu chudokrvnosti. Je to vitamín, ktorý sa nachádza prevažne v živočíšnej strave a je preto nesmierne zložité získať ho zo stravy rastlinnej. Vegetariáni a vegáni preto spirulinu musia užívať, keď nechcú trpieť jeho nedostatkom. Desať gramov spiruliny obsahuje až 20 mikrogramov vitamínu B12, čo je 330% dennej doporučenej dávky.[5]
Vápnik
V spiruline sa nachádza veľmi veľké množstvo vápnika. Desať gramov dodá telu až 7% dennej odporúčenej dávky.[5] Neodmysliteľný je pre zuby a kosti a jeho nedostatok môže viesť k rade zdravotných problémov. Podporuje funkciu buniek, prenos nervových impulzov a tak isto má vplyv na zrážanie krvi. V tele je ho najviac zo všetkých minerálov a to až 2% celkovej hmotnosti tela.
Spirulina účinky
Vďaka jej výnimočnému nutričnému profilu dokáže spirulina zabezpečiť rýchlu pomoc pri podvýžive, ktorá býva bežná u populácie rozvojových krajín, kde je často stravy nielen nedostatok, ale navyše býva veľmi jednotvárna. V západných krajinách, kde sú často konzumované nezdravé priemyselne spracované potraviny prispieva spirulina k doplneniu vitamínov a minerálov a tým k prinavráteniu zdravia.[5] Ak máte tú možnosť, zvoľte vždy radšej spirulinu bio.
Hlavným benefitom pre športovcov je prísun energie a zníženie času potrebného na regeneráciu. Navyše ukojí váš apetít a zabezpečí esenciálne živiny aj pre tých, ktorí si strážia svoju váhu, čo sa prejaví na redukcii návalov hladu. K tomu veľmi výrazne prispieva aj vláknina obsiahnutá v spiruline. Všetkým, ktorí nemajú radi zeleninu, spirulina v tabletkách poskytuje jednoduchú možnosť ako ju do stravy napriek tomu zaradiť. V neposlednom rade je spirulina veľmi prospešná pri zbavovaní tela toxínov vrátane tých, ktoré sa iným spôsobom z tela nevyplavia vôbec, alebo v ňom ostanú veľmi dlho. Dobrým príkladom je hliník. Keď začnete s užívaním spiruliny, nezľaknite sa možných zažívacích problémov prvé dni. Tie sú jednak zdriedkavé, ale ak sa vyskytnú, tak do pár dní pominú.[4]
Tým ale jej zdraviuprospešnosť ani zďaleka nekončí. Množstvo štúdií preukázalo jej prínos pri mnohých zdravotných ťažkostiach.[4]
Spirulina v kuchyni
Spirulina tabletky veľmi v kuchyni nevyužijete, ak však siahnete po spirulina prášku, viete ju využiť na mnoho spôsobov. Tým najjednoduchším bude zmiešať prášok s pohárom vody a vyrobiť si tak spirulinový nápoj. Fantastickú chuť však nečakajte. Určite vám odporúčam skôr spirulinu primiešať do ovocných štiav, alebo pestrých smoothies. Tie naberú sýtozelenú a niekedy až čiernu farbu a zároveň chuť spiruliny splynie s chuťou vášho nápoja. Keď budete najbližšie piecť zdravé brownies, cookies, truffles alebo cheesecake, smelo do nich pridajte spirulinu. Hneď bude váš dezert o niečo zdravší.
Dávkovanie
Ako doplnok výživy je vhodné konzumovať aspoň 3g spiruliny denne. Toľko je zhruba obsiahnuté v jednej čajovej lyžičke, alebo v šiestich 500mg tabletkách. Pre jej vysoký podiel proteínov radšej nekonzumujte spirulinu kratšie, ako 4 hodiny pred spaním. Inak si ju môžete dopriať naozaj kedykoľvek, pred jedlom, s jedlom, alebo po ňom. Tak isto pred alebo po tréningu, alebo jednoducho vtedy, keď sa cítite počas dňa unavenejší.[4]
Foto:
https://unsplash.com/photos/2bGL3ydxJzs
https://unsplash.com/photos/cuNHegX1GaI
https://unsplash.com/photos/22g5leKZiUI
Zdroje:
[1] Belay A. et al.: Current knowledge on potential health benefits of Spirulina; Journal of Applied Psychology, Volume 5 (1993)
[2] Vonshak, A.: Spirulina platensis (Arthrospira): Physiology, Cell-biology and Biotechnology , Taylor & Francis Group , str. ix
[3] Robb-Nicholson C.: By the way, doctor: Is spirulina good for you?, Harvard Health Publishing, https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/By_the_way_doctor_Is_spirulina_good_for_you (2006)
[4] Moorhead K. and Capelli B.: Spirulina Nature’s Superfood; Cyanotech Corporation (2011)
[5] Henrikson R.: Spirulina An Impressive Nutritional Profile; http://www.algaeindustrymagazine.com/special-report-spirulina-part-3-an-impressive-nutritional-profile/ (2011)